Άσκηση & Διατροφή. Do & Don’ts.

Η Έλλη Χατζηπαζαρλή είναι ψυχολόγος, φοίτησε από το 2012-2014 στο…
Η διατροφή του αθλούμενου διαφέρει απ’ αυτή του μη ασκούμενου.
0Τι σημαίνει όμως αυτό;
Σαφώς και οι ανάγκες όταν ασκούμαστε είναι πιο μεγάλες, σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα. Θα το νιώσετε. Όταν κάνουμε γυμναστική, το σώμα μας «φωνάζει» για κάτι υγιεινό. Νερό, φρούτα, λαχανικά, τροφές χαμηλές σε λιπαρά!
Ένας αθλητής ή κάποιος ο οποίος απλώς γυμνάζεται, καταναλώνει καθημερινά μεγάλη ποσότητα ενέργειας που πρέπει να αναπληρωθεί, επομένως η σωστή διατροφή επηρεάζει θετικά την προπονητική-αγωνιστική απόδοσή του.
Θα πρέπει η διατροφή του να περιλαμβάνει ζωικές και φυτικές τροφές. Να ρυθμίζεται έτσι, ώστε να χρησιμοποιείται η κατάλληλη αναλογία σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά σημεία της διατροφής.
Don’ts :
- Μην πίνετε έτοιμους χυμούς, που πιθανότατα έχουν «κρυμμένη» ποσότητα ζάχαρης.
- Αποφύγετε τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας, όπως τα αλλαντικά, τα fast food, τα αναψυκτικά.
- Να τρώτε κανονικά. Μην παγιδευτείτε στο γεγονός ότι για να αδυνατίσετε, πρέπει να ασκείστε και να μην τρώτε!
- Ξεχνάτε να φάτε κάτι μετά την άσκηση. Έστω κάτι μικρό και λίγο!
Do :
- Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα, φιστίκια) και σίδηρο (συκώτι, σπανάκι, ξηροί καρποι).
- Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα υγιή λίπη, τις απαχες πήγες πρωτεΐνης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.
- Μετά από κάθε είδους προπόνηση, προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως τα αυγά, την κινοα, τον σολωμο, τη μπανάνα, τα αποξηραμένα φρούτα, τη γλυκοπατατα και τους ξηρούς καρπούς.
- Πίνετε άφθονα υγρά για την πλήρη ενυδάτωση του οργανισμού.
Είναι σημαντική η συμπλήρωση της χαμένης ενέργειας, επομένως μην παραλείπετε ποτέ το γεύμα μετά την προπόνηση-αγώνα. Η ενέργεια αυτή που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα, συμβάλλει άμεσα στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, καθώς αναπτύσσονται οι ιστοί του σώματος και αποκαθίσταται το γλυκογόνο στους μύες.
Μας εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Τουχτίδου Γαρυφαλλιά
Οι ανάγκες μας λοιπόν, διαφέρουν όταν ξεκινήσουμε ένα είδος άσκησης. Η αλλαγή των συνηθειών μας, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αλλαγή ολική! Σκεφτείτε θετικά. Σκεφτείτε πως η αλλαγή αυτή θα σας ωφελήσει ριζικά! Διακόψτε κάθε “κακή” συνήθεια και οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί!
Άρθρο της αγαπημένης μας Διαιτολόγου-Διατροφολόγου
Τουχτίδου Γαρυφαλλιά
What's Your Reaction?
Η Έλλη Χατζηπαζαρλή είναι ψυχολόγος, φοίτησε από το 2012-2014 στο UWE (University of the West of England) στο τμήμα Ψυχολογίας και εγκληματολογίας, και έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο UEL (UNIVERSITY OF EAST LONDON), από όπου και αποφοίτησε στο Τμήμα Ψυχολογίας – BSc(Hons) Psychology. Μετεκπαιδεύτηκε στα ψυχομετρικά τεστ και πιο συγκεκριμένα, στις προβολικές TAT & CAT (ThematicApperception test & Children’s Apperception Test) και στο Ιχνογράφημα παιδιών και ενηλίκων, στο κέντρο διεπιστημονικής και ερευνητικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων (ΔΙΚΕΨΥ). Έπειτα, ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμη μετεκπαίδευση και ειδικεύτηκε στην κλινική αξιολόγηση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης μέσω προβολικών διαγνωστικών εργαλείων, στο κέντρο ψυχολογίας Animus Corpus. Το 2019 ολοκλήρωσε ένα κύκλο σεμιναρίων στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής με τίτλο «Συμβουλευτική Γονέων». Έχει παρακολουθήσει επιπλέον σεμινάρια σχετικά με το Selfie Syndrome, Bullying in schools και άλλα. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά ως βοηθητικό προσωπικό – ψυχολόγος, στον οίκο υπέρ ενηλίκων, “Κωστοπούλειος Στέγη” στο νομό Σερρών , και στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε σε ιδιωτικό ιατρείο ψυχιατρικής στην Θεσσαλονίκη και έπειτα στις Σέρρες. Το 2017/18 υπήρξε μέλος της επιστημονικής ομάδας του κέντρου ειδικής αγωγής Λογοπαίγνιο, στις Σέρρες. Είναι μέλος του συλλόγου BPS (British psychological Society). Έχει διοργανώσει με επιτυχία, μια ημερίδα στην πόλη των Σερρών, απ όπου και κατάγεται, με τίτλο «Γονείς και παιδιά. Η σχέση τους στην σύγχρονη εποχή», όπου ομιλήτρια ήταν η ίδια και η Κατερίνα Μανανεδακη, γνωστή συγγραφέας. Επίσης, αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης της Χριστίνας Λαμπίρη, στο blog που διατηρεί, Lifesharing.gr. Τέλος, το 2019 εκδόθηκε το πρώτο της συγγραφικό έργο, ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Μαμά, γιατί βλέπω άσχημα όνειρα;» από τις Εκδόσεις Οσελότος.