10+1 πρακτικές συμβουλές διαχείρισης άγχους

Η Έλλη Χατζηπαζαρλή είναι ψυχολόγος, φοίτησε από το 2012-2014 στο…
Συχνά έννοιες που προκαλούν σύγχυση και συχνά έννοιες που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη και μας προκαλούν ένα αίσθημα χάους και απόγνωσης. Καταστάσεις μέσα στις οποίες εγκλωβιζόμαστε και μπορεί να μας καταστήσουν δυσλειτουργικούς, τόσο στην προσωπική μας όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.
15 καταστάσεις άγχους και συμβουλές διαχείρισης
Ας δούμε 15 καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος και τις αντίστοιχες πρακτικές συμβουλές, που θα μπορούσαν να μας διευκολύνουν στη διαχείρισή του.
- Τελειοθηρία VS Άγχος
Η τελειοθηρία είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με το αίσθημα του ανικανοποίητου και μας εγκλωβίζει μέσα στο άγχος. Συνεχώς προσπαθούμε για το καλύτερο έτσι όπως το έχουμε μέσα στο μυαλό μας, το οποίο καταλήγει να είναι ένα άπιαστο όνειρο και πυροδοτεί το αίσθημα της αναξιότητάς μας. Ας σκεφτούμε έναν άνθρωπο που συνεχώς κυνηγάει κάτι και ποτέ δεν ικανοποιείται. Είναι ένας άνθρωπος εγκλωβισμένος μέσα στο άγχος και στη θλίψη, που μαθαίνει να μην πιστεύει στον εαυτό του.
- « Τι θα πει ο κόσμος;»
Εγκλωβιζόμαστε στον φόβο της κριτικής των άλλων και της αντίδρασής τους. Τα σενάρια συνήθως ξεκινούν με το «μήπως» και το «ίσως»… Η διαχείριση των σεναρίων και η εκλογίκευση είναι βασικά εργαλεία διαχείρισης.
- Ο φόβος για το άγνωστο
Το άγχος μας οδηγεί σε ένα αίσθημα φόβου, για κάτι που δε μπορούμε να ελέγξουμε, για το άγνωστο, το οποίο δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει. Η ανάγκη μας, ελέγχου και πρόβλεψης των καταστάσεων μας προκαλεί μεγαλύτερο άγχος.
- Μην κρίνεις το μέλλον, με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι τώρα
Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι το μέλλον, γιατί η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί το αύριο όταν επικρατεί άγχος και θλίψη στη ζωή του. Τα πάντα θα φαίνονται μάταια σε αυτόν τον άνθρωπο και θα του εντείνουν το stress και το αίσθημα της ανικανότητάς του να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά.
- Η αποτυχία συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, μην την αφήνεις να σε καθοδηγεί και να σε γεμίζει φόβο
Δεν χρειάζεται να σε αγχώνει μία αποτυχία. Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Μην καταστροφοποιείς.
- Η αυστηρή κριτική του εαυτού σου
Η αυστηρή κριτική και η χαμηλή αυτό-εικόνα συντηρούν το αίσθημα του ανικανοποίητου. Οι άλλοι γίνονται προτεραιότητα και πάντα τους δικαιολογούμε.
- Σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις…
Ο αγχωμένος άνθρωπος χάνεται μέσα στις σκέψεις του και στον εσωτερικό μονόλογο. Στην αρχή ανακουφίζεται, μετά όμως αυτό ενεργοποιεί έναν φαύλο κύκλο. Προσπάθησε να εκλογικεύεις και να αμφισβητείς.
- Η αξία της σωματικής εκτόνωσης
Η σωματική εκτόνωση μας βοηθάει στην αγχόλυση, μας εκτονώνει και μας βοηθάει να μην έχουμε εμμονές στη σκέψη μας
Διεκδίκησε αυτό που σου αρέσει να κάνεις
Θύμισε στον εαυτό σου όλα όσα σε έκαναν να περνάς όμορφα. Φρόντισε τον εαυτό σου και χρησιμοποίησε τις μικρές στιγμές ηδονής.
- Η αξία της φύσης
Η φύση μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να ηρεμούμε
- Μην αποφεύγεις πράγματα που σε αγχώνουν
Η αποφυγή είναι ένας έμμεσος τρόπος συντήρησης όλων μας αγχώνουν.
Το άγχος λειτουργεί ως απειλή
Μην το αφήσεις όμως να φωλιάσει μέσα σου.
Και αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.
Οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.
What's Your Reaction?
Η Έλλη Χατζηπαζαρλή είναι ψυχολόγος, φοίτησε από το 2012-2014 στο UWE (University of the West of England) στο τμήμα Ψυχολογίας και εγκληματολογίας, και έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο UEL (UNIVERSITY OF EAST LONDON), από όπου και αποφοίτησε στο Τμήμα Ψυχολογίας – BSc(Hons) Psychology. Μετεκπαιδεύτηκε στα ψυχομετρικά τεστ και πιο συγκεκριμένα, στις προβολικές TAT & CAT (ThematicApperception test & Children’s Apperception Test) και στο Ιχνογράφημα παιδιών και ενηλίκων, στο κέντρο διεπιστημονικής και ερευνητικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων (ΔΙΚΕΨΥ). Έπειτα, ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμη μετεκπαίδευση και ειδικεύτηκε στην κλινική αξιολόγηση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης μέσω προβολικών διαγνωστικών εργαλείων, στο κέντρο ψυχολογίας Animus Corpus. Το 2019 ολοκλήρωσε ένα κύκλο σεμιναρίων στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής με τίτλο «Συμβουλευτική Γονέων». Έχει παρακολουθήσει επιπλέον σεμινάρια σχετικά με το Selfie Syndrome, Bullying in schools και άλλα. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά ως βοηθητικό προσωπικό – ψυχολόγος, στον οίκο υπέρ ενηλίκων, “Κωστοπούλειος Στέγη” στο νομό Σερρών , και στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε σε ιδιωτικό ιατρείο ψυχιατρικής στην Θεσσαλονίκη και έπειτα στις Σέρρες. Το 2017/18 υπήρξε μέλος της επιστημονικής ομάδας του κέντρου ειδικής αγωγής Λογοπαίγνιο, στις Σέρρες. Είναι μέλος του συλλόγου BPS (British psychological Society). Έχει διοργανώσει με επιτυχία, μια ημερίδα στην πόλη των Σερρών, απ όπου και κατάγεται, με τίτλο «Γονείς και παιδιά. Η σχέση τους στην σύγχρονη εποχή», όπου ομιλήτρια ήταν η ίδια και η Κατερίνα Μανανεδακη, γνωστή συγγραφέας. Επίσης, αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης της Χριστίνας Λαμπίρη, στο blog που διατηρεί, Lifesharing.gr. Τέλος, το 2019 εκδόθηκε το πρώτο της συγγραφικό έργο, ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Μαμά, γιατί βλέπω άσχημα όνειρα;» από τις Εκδόσεις Οσελότος.